Vanavond om 22u start bij de spoorwegen een 24 urenstaking. De spoorvakbonden zijn het niet eens geraakt met minister Magnette (PS) over een nieuwe structuur voor de NMBS.

Reizigers moeten op zoek naar een alternatief om morgen op het werk of op school te geraken.

Wie dinsdagavond nog een trein neemt, moet er rekening mee houden dat die trein mogelijk niet meer het hele traject aflegt. Wie bijvoorbeeld vanavond rond half tien een trein neemt in Brussel en nog naar de kust wil, kan vast komen te zitten in het station van Gent wanneer de treinbestuurder vanaf 22 uur niet meer verder wil rijden.

Wie normaal gezien pendelt, mag morgen niet zomaar thuis blijven van zijn werk. Bedrijven raden hun personeel aan om de bus te nemen of te carpoolen. Veel mensen proberen via een carpoolsite een plaats te vinden in een auto, alleen is de vraag groter dan het aanbod, meldt Taxistop.

Zij roepen alle automobilisten op om hun traject door te geven zodat ze in extremis misschien toch nog pendelaars kunnen meenemen. Een andere optie is thuis werken, overuren opnemen of een dag vakantie nemen.

Leerlingen die door de treinstaking niet op school zouden geraken, kunnen overmacht inroepen, maar er wordt wel een bewijs gevraagd. In het vrij onderwijs bekijken scholen hoe de leerlingen normaal naar school komen om te oordelen of ze al dan niet gewettigd afwezig zijn.

De internationale treinen zullen ook de gevolgen van de spoorstaking voelen. Morgen vertrekt er geen Eurostar of Thalys vanuit Brussel. De Eurostar rijdt dus niet van Londen naar Parijs, er zijn wel zes treinen tot in Rijsel. Reizigers kunnen hun ticket omruilen of laten terugbetalen.